between the lines



[review] Just One Smile is Very Alluring / Love O2O

Wednesday, 11 January 2017

movie (Angela Baby x Jing Boran)
drama (Zheng Shuang x Yang Yang)

Number of episodes: 30
Genre: Romance
Language: Standard Mandarin
Networks: Jiangsu Television, Dragon Television
Xiao Nai is a gaming expert who, courtesy of his basketball skills, academic excellence, swimming talent and game company presidency, also happens to be the most popular student on campus. When he first comes across the gorgeous computer science major Bei Wei Wei, the infinitely talented wunderkind immediately falls in love. But it’s not Bei’s looks that he notices; it’s the ridiculous mastery with which she is commanding her guild and owning everyone in an online multiplayer game that makes her impossible to forget. Now, Xiao Nai must use his skills both in real life and online to capture the adorable but dorky Bei’s heart. But does their love have the XP to succeed, or will this relationship never level up? +MyDramaList 
---

30 episodes of charms, I could say. Just One Smile is Very Alluring (movie) and Love O2O (drama) stands from the same storyline. Yep, you read it right. Aku start tengok versi movie dulu sebab ada Angela Baby from Running Man China (suka rambut dia lol) lepastu dapat tahu yang movie ni ada versi drama. Download, tapi tak bother naktengok sebab aku sibuk tengok drama mind-boggling (yang selalunya aku avoid), Evil Minds. My younger sister end-up watching Love O2O after I told her to watch the movie first, man, she fangirls hard. Berebut laptop tu takpayah cakaplah :’) Kena amik giliran.

Plot

One thing about chinese drama is, sometimes they just overdo ‘things’; the plot, the scenes, once in awhile. Macam drama yang expected untuk habis pada episod 16 tapi ditambah ‘sikit’ dua episod. Selalunya messy. I was expecting that the plot would start to get boring by the 20th episodes, but no. It didn’t. It still went smoothly, dengan jalan cerita yang semakin berkembang – tak duduk melekat pada satu situasi je.

To be frank, I learnt a lot by watching chinese drama. Terutamanya dari segi pembinaan plot. Bila drama yang kebiasaanya banyak episod, plot dia senang jadi longgar. Takde tarikan dah untuk tengok bila sampai certain episode (lol antara benda yang selalu aku gusar bila tulis novel) 


Cerita ini ada dua settings, dalam virtual life (online gaming) dengan realiti. Interaksi secara online dengan orang-orang yang kita taktahu rupa parasnya bagaimana, hanya dalaman sebagai kayu pengukur. Plot yang sama, plot yang bagi aku agak mengembalikan nostalgia lama. Plot dia aku boleh golongkan dalam kontemporari lagi, takpayah pening kepala otak tengok. Boleh layback makan pop corn pastu fangirl.


Apa yang membezakan antara versi movie dan drama? Selain dari segi perkembangan plot dan karakter, aku akan cakap, rasa completeness. Movie version is quite enjoyable, sticking genuinely to the plot walaupun a bit rushy kalau nak dibandingkan dengan drama. Versi drama lagi memuaskan manusia macam aku sebab dia punya plot ‘diikat’ secara sempurna. Selain itu, dia punya side story sangat entertaining (humor and moral) lol especially tiga besties Xiao Nai (acted by Yang Yang). Kebanyakan scene dalam movie memang ada dalam drama cuma disusun semula bagi teratur (?) sikit. 20 episod ke atas dah boleh kira sebagai complimentary episodes, penyambung dari versi movie.

Karakter

Image result for jing boran and angelababy

Tak cliché mana, selain daripada senior hot tapi cold (hm takdelah cold mana, comel je lol) dan cheerful girl. Tunggu mamat tu aktifkan mod menyakat dia, nanti rasa macam naksepak je. Ada perempuan perampas, kawan yang baik, kawan talam dua muka, kawan yang akan back up. Ada senior yang sekepala, senior yang takbasuh stokin selalu. Lol. 

Dan aku suka, macam mana watak Zhen Shui (2nd Lead) berkembang walaupun sumpah annoying karakternya awal-awal.  I liked how he actually found the real dream lol macam terbangun dari tidur ekspresinya.

    

OH.MY *screams*

Antara drama dengan movie, aku suka sama rata. Sebab basically, they are one lol. Aku tanya adik aku, dia lagi suka drama. 

Adik aku a bit attentive to the characters, cara jalan, karakter kebanyakan dia yang point out lol (sebab dia tengok dulu) Contohnya, Xiao Nai dalam drama biasanya bila marah takpun merajuk dia akan senyap. Comel je muka uhuks sis naknangis jap. 

*spoiler*

Favourite Scene


Aku suka scene semua gamers dari guild (team) dia berjumpa. Lol, pastu Xiao Nai datang amik dengan payung :') Waktu tu, ada seorang perempuan yang dah memang lama taksuka dia tabur fitnah depan muka. Dan jawapan Xiao Nai, /cry/

[All the gif and pictures, not mine]

Conclusion: 4.5/5, sebab there's always room for improvement :) Tapi serius, aku suka sangat the plot. Those flattering momments.

---
p/s: Hm, panjang review yang sangat kritikal ni merupakan sesuatu diluar jangkaan. Bila kali terakhir aku fangirl teruk?

Ta *batuk* ..di.

Have a nice day!

Labels:

10 comments
Blogger Nurul Rasya said...
yang yang!!!!

fangirls scream

lol

but I do love the drama. the female character is not some cliche heroine
 
Blogger Lya Amie said...
unfortunately I only watch korean but might give these a try one day hiks
 
Blogger faten.banana said...
KAAAAAAAAAAN, HEROINE DIA KUAT DALAM LEMBUT FEMININE SEKALIPUN!
 
Blogger faten.banana said...
You should! I used to watch kdrama only but nah, nowadays others asian drama (be it Philippines, thai, japan, etc) they are so entertaining :D
 
Blogger BudakVanilla said...
wahhhh menarik nie. bila baca review teringin pulak nak tengok, kena cari masa download dan tengok. :D
 
Blogger faten.banana said...
serius memang kena tengok! XD Hope you will enjoy the ride ~~
 
Blogger Puteri said...
Nampak best! Why laki tu hensem sangaattt hahahaha can't wait to watch it!
 
Blogger faten.banana said...
den pun taktau kenapa dia hengsem sangat :') hahahahaha goodluck and have fun!
 
Blogger Eyqa Zq said...
I wish I could have more time to watch tv. Ni asal tgk tv, suma crita da tgk/ kind of boring. haha.
 
Blogger faten.banana said...
den taktengok tv........sangat XD download (?) lepastu biar berzaman dalam lappy, ni yg cuti baru pulun habis XD
 

Post a Comment