Wednesday, 28 December 2016

[challenge] #4: Tips Kemas Rumah/Hostel


Assalammualaikum.

Aku suka sangat mengemas, macam obses pun ada sebenarnya. Aku rasa antara sebab yang buat aku suka sangat mengemas ni adalah PLKN. Sebelum aku masuk PLKN, aku kemas jugak rumah tapi bak kata Ibu aku "Kemas rumah macam takkemas je." Ada rasa deja-vu tak? Lol. Aku jadi rajin sikit daripada biasa sejak duduk jauh dari rumah bila masuk bab kemas rumah ni.

17 tahun sebelumnya?
Biarlah rahsia~

Aku google berapa kerap sepatutnya kita kemas rumah (buang sawang/basuh tuala dan lain-lain) sebab aku tiba-tiba rasa naktahu. Selama ni aku buat semua benda berdasarkan firasat kewanitaan aku lol. Jadi aku akan kongsi apa yang aku jumpa dekat laman web Domestic CEO

#1 Tukar Cadar dan selimut

Sekurang-kurangnya sekali dalam masa seminggu atau dua minggu. Kalau kotor sangat, boleh tukar sekerap yang mungkin. Kalau aku, memang sekali dua minggu sebab aku basuh dengan tangan je. 

Ada sekali aku basuh cadar dan jemur tapi aku tak klipkan (?) maka petang tu nak menangis tengok-tengok cadar aku hilang :') Sekali kawan sebilik aku suruh check dekat bawah, dan memang ada cis. Nasib baik ada orang gumpal sumbat dekat celah pemegang tangga kalau tak jadi alas kaki gais.

#2 Tuala

Sekali seminggu. Aku pun buat sekali seminggu, cuma kalau taksempat sangat memang aku basuh sekali je dua minggu T_T 

Tahu-tahulah bila duduk asrama, ditambah dengan penyakit pemalas nakbasuh kain dengan tangan (kena ambil giliran yang panjang gila kalau nakbasuh pakai mesin basuh & duit syiling 50 sen yang selalunya takde) #SadLifeu

Ada jugak beberapa orang yang aku tahu kebiasaanya memang depa tukar tuala setiap hari takpun setiap kali selepas mandi. 


#3 Kipas Siling

Sekali bagi setiap suku tahun (4 Bulan) takpun sebulan sekali. Aku jarang buat sebab aku malas nakmendongak (em-peace.jpeg)

Tapi aku buat jugak bila nampak sawang-sawang kelabu tu mula melekat, takpun bila aku takrasa ke-efektifan kipas tu lol. Berat sangat dengan sawang. Kadang-kadang aku bersihkan sebab bosan duduk sorang-sorang dalam bilik (tepuk belakang diri sendiri)




#4 Lantai

Setiap hari. Dekat bilik asrama aku, hm segan untuk saya katakan - aku hanya menyapu di hujung minggu takpun kalau rasa berpasir sangat :') Kalau rajin, setiap dua hari sekali sekali. Semuanya bergantung pada jadual kelas sebenarnya, aku jenis yang menyapu bila takde orang dalam bilik sebab taknak menganggu bila kena tutup kipas.

Kat bilik takde mop, tapi bila aku rajin aku lap lantai (pakai kain gais, sangat old school) dengan clorox je. 

Sejak aku duduk hostel, dimana aku balik setiap cuti khas saja (Kelantan jauh sobs) aku dahdapat gelaran Bibik kalau balik rumah. Skil yang aku kutip masa dekat hostel aku praktis dekat rumah.  Asrama aku dekat universiti macam bilik je, satu bilik ada empat orang. Bukak pintu ada rak kasut dan pintu jiran-jiran sebelah/depan. Bilik dan tandas dekat luar bilik yang dikongsi dengan jiran-jiran se-tingkat se-blok.

Malangnya, aku takrasa aku orang yang layak untuk diminta sebarang tips kemas rumah T_T Apa yang aku adalah benda yang biasa orang buat jugak. Kalau wujudnya keluarbiasaan itu barangkali disebabkan betapa peliknya manusia bernama aku.

k takde sape rindu bilik stor ni gais T___T

Tuesday, 27 December 2016

[challenge] #3: satisfy your crave

Assalammualaikum

I am supposed to submit an entry yesterday but life caught me somehow. Besides, I do not know how am I supposed to write this one. To be frank, I don’t dine out frequently as much as love going out (on tight budget, mind me.) Even though I go outing almost every week (in the name of relieving stress gais) I only end up spending hours touring the bookstores and window-shopping on things I cannot buy.

Uh-uh. So Faten isn't?

Move on (finally) one of the best restaurants I would recommend hence the main subject of this entry is ... *fake drum rolls please*

Noodle Station

I wasn’t a big fan of any noodle dishes actually. It does not makes me full lol. I rather eat bread/pastries which satisfy my hunger better. Noodle just that-no-uh. However, one of my roomates successfully drag us to accompany her to Noodle Station last year. Well, she basically sogok us with the “Portion dia besar weih!”, “Sedap gila pulak tu!”, “Kalau kau taknak makan mee, nasi pun ada!” last but not least “Harga dia affordable!” and she wins. Noodle Station probably need to hire her as their ambassador per the effectiveness toward us lol.

She speaks the truth anyway so it doesn’t matter.
Springy noodle with fish ball and
fried chicken wan tan (RM13.67)

Noodle Station has a wide-range of noodles (where ya think the name is) and western cuisine. The portion is large enough to tame the monster in me and that's all I need. I did try their Chicken Chop once and it is good. 

I'm not a fussy eater, whatever being served to me is a pass as long as it makes me full. Happy tummy, happy me~

The Noodle Station in MidValley which I usually frequent if I ache for a heavier meal is quite secluded unless you usually went to the cinema. The restaurant is located at T-042A, the third floor, not that far (I really meant it) from the escalator towards the cinema.

If you enjoy noodles, well, Noodle Station might be the best one for you! Hiks.

Till the next post :D

Sunday, 25 December 2016

[challenge] #2: Resepi (pemalas) Potato Crouqette

Assalammualaikum.

Aku bukan manusia yang tahu sangat memasak. Tapi, aku suka tengok video makanan dan kadang-kadang akan ada masa datangnya angin kus-kus timur laut (kot) yang akan buat aku rasa nak memasak. Selalunya aku akan buat pencuci mulut, takpun benda yang ringkas ya ampun tahap kau pun rasa naknangis. 

Hm. Jangan risau, aku bukan nak kongsi resepi masak air sahabat sekalian. 

source: Google
Potato Croquette sebenarnya makanan Jepun yang aku tengok dalam drama Good Morning Call. Satu-satunya makanan Jepun yang aku rasa aku mampu buat. Kalau dekat Malaysia, tempat yang aku jumpa Croquette (secara taksengaja selepas kempunan berbulan T_T) dekat AEON Midvalley. Siap ada isi macam-macam lagi, contohnya krim dan labu.

Maaflah anda terpaksa menggunakan kreativiti anda untuk membayangkan setiap langkah. Saya tak sempat ambil gambar setiap kali saya masak, tahu-tahu dah habis.

Bahan-bahan:
Kentang (4 biji potong empat)
Telur (1)
Tepung Kentucky (lol, resepi asal guna serbuk roti tapi saya miskin)
Garam (secukup rasa)

++Tambahan: (taknak pun takpe)
1- Bawang Besar (tapi aku selalu guna bawang merah sebab dekat rumah aku bersepah bawang merah je) 
2- Lobak merah atau mana-mana sayur yang dirasakan sesuai.
3- Udang (potong kecik2) / daging atau ayam kisar
4- Susu sejat (aku letak saja-saja, dalam resepi asal depa tambah fresh cream)

Nota kaki: Bahan 1-3 kena goreng (saute) sekali.

Cara-cara:
1. Masukkan kentang dalam periuk, takperlu buang kulit lagi pun takpe. Isi air sampai menutupi semua kentang. Masukkan sedikit garam dan rebus sampai empuk (15-20 minit)

2. Buang air/sejat kentang sampai takde air. Kalau korang rebus tanpa kulit, boleh terus lenyek kentang dengan garfu mengikut tekstur yang korang nak. Kalau belum buang kulit, faham-faham lah. Lol.

3. Masukkan bahan tambahan dalam kentang yang dah dilenyek, kalau ada lah. Aku malas. Kalau rajin sikit, aku goreng bawang je.

4. Tambah telur. Tapi tengok jugak, kadang-kadang aku guna sebiji telur pun rasa banyak sangat. Jangan sampai kentang lenyek korang jadi cair macam air.

5. Bahagikan kentang tu, kalau dalam bekas bulat boleh bahagikan macam pizza. Takpun gasak je, ambik sesudu dan buat bentuk bulat kecik. Biasanya memang boleh bentuk walaupun dia melekit sikit dekat tangan (atau melekat banyak)

Nota kaki: Walaupun semalas mana pun korang, jangan buat bentuk sebesar tapak tangan sebab malas ;’) payah nak goreng. Melainkan korang pro.

5. Salut dengan tepung Kentucky betul-betul kalau taknak Potato Croquette korang tinggal kulit sahaja :’) Takpayah salut telur dulu melainkan korang nakguna serbuk roti.

6. Goreng dalam minyak penuh sampai warna perang ataupun korang punya firasat mengatakan air tangan korang dahmasak. Sebenarnya, takperlu goreng lama pun sebab bahan lain dah masak awal-awal.

7. Angkat, makan. Kadang-kadang aku tibai makan dengan nasi cicah sos.

Aku rasakan Potato Croquette versi Malaysia sebenarnya Bergedil  Tapi aku taksuka kentang salut telur macam tu je. 

Mungkin aku patut cari apa perbezaan bergedil dengan croquette?
Lol.

Have fun cooking! 

ADIOS!

(Nota Kaki: Penulis kebiasaannya memasak mengikut citarasa dan mulut dia sendiri.)

Saturday, 24 December 2016

[challenge] #1: digging about me



Assalammualaikum.

#1 Fatin Azira

Is basically the names I used both in blogging and the real world (read: its my real name lol) I prefer people calling me Faten rather than Azira because that is how it usually is. There is certain occasion where certain people opt to more heart-flattering way of calling my name. 

Using my full name in conversation, obviously. 
Lol, I'm weird. Sorry.

#2 20 (in 2017)

I have been feeling quite glum for the past few weeks and I guess one of the reasons is because of me hitting the next digit, the twenty. I overthink almost everyday, however leaving the teen-years makes the habit worse. It was the same feeling pouring when I was in Form 1, leaving the primary huha huha club lol.

But love and life goes on, gotta make a nice picturisque drawing of it!

#3 Loves

 

1. Books - I love books and the course I am pursuing right now begging me to read books, a lot, ranging from short american literature all the way to sonnet (poetry btw)
2- Bangtan - I can't resist the need to include my love interest too lol :') 
3- Flowers - I wasn't a big flower enthusiast, but I love them. The colors especially.
4- The Sea - As I mention previously on my other entry, I love everything about the sea. It makes me think harder yet at the same time soothe me.
5- Coffee    - which I tried to cut down a little bit right now because I don't like the fact that I am addicted to it. I used to drink 3 up to 5 cups a day which totally bad. I know, I repent now. 
6- Building - Ipoh is bae, the place where I realize the loves in me towards them.
7- Walking - Maybe because I can't drive? Lol. I usually enjoy walking to go anywhere and it totally fine even without any company.

#4 Hates

When I dislike certain things, it shows on my face. I used to draw a distinct line between the things that I like and hate. However, the line kind a get blurred out nowadays. I tried to appreciate and understand those so-called hate habits led to it. Of course, action that is undeniably wrong is wrong. 

Orange is not black, that in particular is a fact. But for me, finding the reason might help me from being too judgmental. 

#5 Things People (might lol) Don't Know About Me

+ I used to write stories and design poster to let out emotions but nowadays I tried to contemplate more while writing one. I even have my writing log which I tried to jot down any inspiration I have before proceeds.

+ I can only handle mild spiciness in any dishes but the spicier the meal is, the more it makes me feels like eating it. Which. I. Cannot. Duh. 
me : *done talking in Kelantanese on phone with my Ibu*
xx  :  kecek kelate sikit punya lembut, cakap standard terus kasar.
me : *sepak kerusi*
+ I used Kelantanese dialect only to certain people since I'm not that good. Instead, standard bm mode on when I talk in daily basis.
+ If goldfish is associated with three second memory span myth, I can be related with having a short interest span. Lol. I get boring easily, unless I force myself to be interested in whatever it is.



[challenge] Cabaran 25 Hari Blogging


Syarat-syarat: 
  1. Tak ada tarikh tamat dan tarikh mula yang spesifik.
  2. Tag 2 orang rakan blogger lain supaya lebih ramai yang join.
  3. Copy both banner and kalau rajin boleh backlink kan semula ke blog [http://nurainahanis.blogspot.my/2016/12/cabaran-25-hari-blogging.html]
  4. Terpulanglah korang nak buat dalam bahasa apa pun, jangan buat bahasa alien sudah.



Saya tahu mereka merupakan antara manusia yang sentiasa busy dengan kerja :') tapi nak tag jugak sebab that what friends do sometimes (read: annoys other)

Zaa | Syarah (hi btw!)





Monday, 19 December 2016

039: an update



Assalammualaikum

After probably two months of holiday, spent by laying at home while doing nothing aside from the normal house chores, hours of reading and watching movies, to be bored of the routine is a yes.

I am going to register for my degree programme in January 2017, another one month to spent (wisely) before gasping breath in the midst of works. It might be crazy, but I start to miss my university life tsk. But heck you all know - it just a temporary feeling because once you get back being busy; cuti is all you wish for. I mean you can't escape from 'can everyday be cuti from all those assignment and stuff' thought isn't? Learning is fun, no kidding but having to be assessed (more assignment!) - that is when all the mess start with. 

Ok no, I love exam. Who doesn't?

And, it's been ages since I last travel by train. I mean, the train, not Komuter, LRT or the latest MRT lol but its the all the way back version of Keretapi Tanah Melayu Berhad which used to be with no air-cond tehee. In Kelantan, it is actually common for the person to travel by train. Even on the daily basis, the train station is filled by citizens around the area who wish to travel or simply go shopping to other part of Kelantan lol. However, the train station would be really crowded by students  who live in a boarding school specifically on Thursay and Saturday. The students usually goes back and forth from school and their house once a week/fortnight. 

One thing that did suprise me the first time I came to Kelantan is the number of sekolah berasrama harian around here. Even my school is Sekolah Berasrama Harian with almost 2000 Form 1 up to Form 6 students.

Back to the topic, I went to Tanah Merah few weeks ago to settle down the Entrance Fee at Bank Muamalat (the nearest I could ago aside from KB) Beside, the distance between the train station and the bank is only a stone's throw away, I can manage! I love walking. I even make Zainab, my roomate, walks from my uni to the shopping mall for  20 minutes (sampai habis sem aku kena bahan sobs)

It is pleasing to change the view once in a while. I have been spending too much time in the house, not able to go out. Breath in new environment without having to spent a single worry is a blessed :)

Alhamdulillah.

p/s: the train is so on-time I almost cried. I wish it is like this in KL lol.


Friday, 16 December 2016

038: have you done enough?


I have been feeling stressed out for the past few weeks. Worst, I don't even feels like talking to anyone about it because building a cave for you to hide is much better. The thing about hiding is, once you found comfort in those darkness its hard to reach the outside world again. Either because the bright sunlight give out the burning sensation which scares you out or it just you... attached to the solace found in the cave.

"Have you done enough?" is basically the question that had always been the source of my tangled mess. You see, I had always been forcing myself to express better - grab everything serves on your plates because you had no idea when the chances would come again. However, I keep wanting for more, something that beyond my reach, even those serves exclusively on others plate, not mine. It's normal to feel awful yet I want to upgrade myself. 

Around that time, I am genuinely grateful for all small conversations yet warms wishes (or confessions?) from friends and strangers. The "hey" message I received instantly because I accidentally pour my true feeling via social media, the "you inspired me" or simply few comments posted on my writings really made my day. You had no idea how over the moon I feels like? Eventhough I wasn't the right person if you're asking for writing tips...............

It is hard to make time once you get busy, but still, nothing changes. Remember, time does not equal to love. More time spent does not mean that they love you more. Well, sometimes I guess. I seriously don't know. (Lady in messed here by the way?) I would not argue that of course, I will feel on cloud nine if they do willingly spent a part of their time with me heh. It is the matter of heart after all.

May Allah blesses your days (and ahead) :D
Assalammualaikum.



Wednesday, 7 December 2016

037: shooting dreams


“Awak?” Itu cukup membuatkan aku yang sedang menunduk kebawah mengangkat kepala. Tersentak, sebenarnya dari tadi berharap sesi perkenalan ringkas ini akan berhenti atau skip je apabila tiba giliran aku.

Tsk.

“Nama saya, Fatin Azira. Er, course, BENL.” 


The only BEN-student in this hall, apparently.

Dia senyum.

“Mesti nakjadi cikgu ni?”

Definitely not a teacher!” Taken aback, tapi dia masih senyum. Entah kenapa aku jadi agresif bila jurusan asasi yang aku ambil selalu dikaitkan dengan kerjaya itu sahaja. 

“Lepastu nakjadi apa?”

Jeda.
Satu ruang lecture hall itu menanti jawapan dari aku.

“Saya nakkerja dengan bank.”

“Kenapa?" Dia punya aura wartawan dahmula memancar tapi yang anehnya, aku takrasa janggal. Situasinya seperti kau sedang berbual dengan abang sendiri – walaupun kau takde abang. Har. 

"Mesti ada sebab kenapa.” Sambungnya lagi apabila tiada suara yang keluar dari mulut aku. Hanya riak kosong.

“Macam saya, saya pilih pilot dengan journalist sebab saya naktravel free.” Gelak.

Memang rasa dia macam ada big brother.

I don’t know, I just want to work in a bank. But definitely, not a teacher.” 

Dan dia hanya angguk sambil senyum. 

Aku sendiri taktahu kenapa profesion yang satu itu takmelekat di hati. Bukannya aku benci kerjaya sebagai cikgu tapi disebabkan aku memang kurang dalam skil mengajar orang, aku jadi seperti ini.

Berapa kali juga aku ulang pandang wajahnya di skrin sewaktu bersiaran atau sedang menjalankan tugasnya sebagai wartawan dalam slaid yang disediakan dan dia yang sedang berdiri dihadapan aku. Lain, itu yang mampu aku kata. 

Aha.

“Cuba awak semua brainstorm diri sendiri, cari apa kelebihan yang diri awak ada tapi orang sebelah takde.”

“Contohnya, awak pandai dalam fotografi walaupun awak dari jurusan Human Science.”

No harm trying. Awak cuba jinakkan diri dalam perkara-perkara yang boleh bawa awak ke arah impian awak. Grab setiap sekecil-kecil peluang yang diberikan kepada awak, kita takkan tahu sama ada peluang tu akan datang lagi.”

“Pastikan konfiden tu sentiasa ada.”

“Jadi opportunist.”

Aku masih explore apa yang aku mahu untuk diri sendiri. Masih mencari apa yang diri mampu lakukan. Mencari apa kelebihan yang diri sendiri ada yang tiada pada orang lain. Dan seeing him in person, memang bagi vibe manusia yang sentiasa optimis. 

Senyum je selalu.
Cara berdiri pun nampak sangat konfiden dia memancar. Hahaha.

Explore, taksalah mencuba. Baru tahu target sebenar nak shoot.

1/9/2015

Career Talk, Khairil Amri – TV AL-Hijrah News Caster.


---

Assalammualaikum.

Boleh dikatakan, setiap minggu mesti akan ada talk dekat universiti aku :') Blessed. Tapi selalunya hari yang ada talk mesti aku ada latihan silat - tapi bukan itu kesnya. Career Talk ni being held for a week, taksilap. Aku sempat pergi yang Khairil Amri je, yang lain taksempat (sebab clash dengan latihan silat atau 'jauh' sangat dari course aku)

Aku tulis entri atas ni untuk diri aku sendiri baca, bukan untuk di-publish dekat blog sebenarnya. Memang perasaan tulen tanpa tapisan lol. Lepas attend talk tu, aku rasa macam ada sesuatu yang tak mampu aku nakluah, it makes me contemplate a lot even after days. I felt a bit different than I used to. Maka, aku decide untuk catat dalam MS Words. Juga, sebagai peringatan lembut untuk diri sendiri untuk aku yang mudah terhuyung-hayang.

By 2016, it's getting better ;) I managed to do something, grab few opportunities, discover the other side of me, express myself more than I used to (it can't be helped if you're taking Public Speaking classes lol).

Hoping 2017 would be a great year too.
Degree life.
Being 20.
There's more to explore, I believe.