Sunday, 27 March 2016

017: a twist


Assalammualaikum ._.

Sebenarnya, dahlama takmenulis. Dah berkurun juga rasanya novel melayu aku taksentuh. Dua tiga bulan ni, hanya telan dan cerna novel klasik barat. Bukan selera, tapi aku paksa diri untuk terima. Lulz, lama-lama okay biar hanya sekerat yang aku hadam - selebihnya, tsk. 

Siapa kata Fatin taklawak? Lulz. #Hambar-ians

So, these past few days I have been swimming in a pool of Hlovate: Aa + Bb pastu berhenti sekejap sebab tetiba emosi dengan Benz Alif Sulaiman sobs. Rasa naktumbuk je mamat tu. Sama je dengan keadaan aku sekarang ei hahahaha joke joke, different boat different cabin, but in the same sea. See? Tiba-tiba. Lulz.

And reading, idk kinda stimulating I guess. Walaupun novel tu takhabis lagi dibaca, aku dah mula rasa triggers untuk menulis. Aku berhenti curah perasaan and thought dalam short stories sebab aku kurang senang dengan stail dan pattern aku apabila menulis. Terlalu pasif, in a way.

Fatin kan. 
Tsk.

Sekarang, aku mula berkira-kira. What makes a good piece of writing? I do acknowledge, it is important to have a good vocabulary and sentence structure. Of course, so does the content. Well, here's come the complicated thought then. 

Here's a thing. I believe, all writers write for the sake of having people to understand what they are trying to convey. But (the irony lol), a superb bombastic vocabulary makes people having a hard time to digest the matters. It's happen to me all the time (I choose to sleep then) Hahahahaha. K taklawak #Hambar-ians.

For some reason, I found it is hard to actually come up with a piece of writing which compasses all the component above. To be clear, I still believe it is doable. However, for a young writer like me (both in experience and skills sobs creys) I need to focus first on being able to relay the message while improving the arrangement and structure of the sentence. 

It is tangling and ridiculously hard to understand my own thought. (see, this sentence ain't in cohesion)

Just do our best. Whatever our resolution to the matter anyway :)


Sunday, 20 March 2016

016: Little things




"Dari mana?" Konon laung, tapi sekadar mulut terkumat-kamit menyoal aku.

"Jaya One."

"Sorang?" Soal lagi. Berdiri hampir sepuluh langkah jauh dari aku, tanpa lansung berganjak.

Dan aku appreciate that kinds of thing.

Aku senyum, angguk sebagai jawapan.

Muka yang sengaja menayang riak sedih aku balas dengan senyuman yang makin melebar. Lulz. Dia ni memang lah.


***


"Semalam, Abang Hazim handle." Aku jawab, merujuk pada soalan yang dia lontar awal tadi. Semalam dia takhadir kelas latihan, jumpa di perpustakaan, sempat pula tegur aku walau nampak tergesa-gesa.

Dia pamer riak pelik.

"Abang Hazree ke?"

Aku blank kejap.

Lulz.

"Ha ye, abang Hazree. Lepastu ustaz Kadir pun ada."

"Ustaz Kahar?"

Tepuk dahi, gelak untuk sorok rasa malu. Penyakit lupa nama dah datang menyerang. Kata hampir tiga semester, tapi nama tenaga pengajar pun boleh lupa. Dasar.

Tapi, dia tak gelak pun dekat kesalahan aku. Sebaliknya, dia betulkan.


***


"Hei, kau nakpergi mana laju-laju ni?"

"Aku nakprint surat kebenaran untuk assignment ni, dah lewat nakmasuk kelas."

"Lepastu nakpergi minta approval lecturer lagi." Sempat aku kerling telefon pintar di tangan. 10 minit lagi.Sekarang baru pukul 9.49 pagi, harapnya takramai lah orang. Nakcepat punya pasal. Muka dahberpeluh tambah pula dengan rasa macam nak menangis bersungai. Aku tengok manusia sebelah dia hanya sengih takkata apa.

"Jom cepat, aku pun nakcollect hand-out dekat atas." Tingkat tiga perpustakaan memang ada sediakan servis printing. Dia sapa pula, waktu di tangga tadi.

Aku melangkah mendahului dia dengan rakannya. Mengejar waktu dan janggal pada masa yang sama.

"Kau beratur dekat mana tu? Sini lah." Baru sedar, yang aku berada dibarisan yang salah. Lulz, apalah nasib anda wahai tuan hamba? Dia arah aku beratur dihadapannya, sebelum dia bergerak ke arah rakannya tadi yang sedang duduk menunggu di meja berhadapan rak buku.


***


Those little things that I actually appreciate, dan sebenarnya ada juga rasa perlu contohi dia dalam mengawal perasaan. Seriously, kagum dengan cara dia seolah takterkutik dengan apa yang orang lain kata atas muka dia. Depan-depan. Macam malukan dia pun ada sobs.

Apa-apa pun, always wishing you all the best and keep strong!

Assalammualaikum.

(p/s: lamaaaaa taktulis cerpen/ff/etc sobs ayat makin beku sedingin salju)

Sunday, 6 March 2016

015: comfort zone



Assalammualaikum ._.

Dulu, waktu zaman SPM, aku ada keinginan nakbuat International Baccalaureate (IB). Tapi disebabkan aku manusia, dan salah satu flaws yang manusia ada, kita hanyalah perancang - yang menentukan jadi atau tidak rancangan tu, approval ada di atas sana. Apparently. Peliknya, aku tak kecewa pun.

Lulz.

As a Science Stream's student, I had never imagined that I would be brave enough going out from an 'environment' which I have spent years with. Aku naksambung medic, aku nakjadi gynaecologist.  Hahahaha, tapi semua tu aku terpaksa tolak tepi bila keluarga aku ask me to be a teacher instead - yang aku sebolehnya nak elak.

Sebab, satu - I do not have the talent, in teaching. Aku rasa frustrated when I can't deliver things I supposed to teach to people.

Dua, aku malas.

K, scratch that. I have the passion to teach people but I can't do it well. Aku takut aku akan rosakkan masa depan anak orang. Kalau nakjadi cikgu, aku nakjadi cikgu as how it will define the profession. Not just a mere fake teacher makan gaji sobs.

Maka, aku berhadapan dengan dua cabang. Minat atau keluarga? \
Ibu aku memang nak aku jadi doktor sebenarnya; tapi part of my other big family suruh fikir situasi keluarga, since aku anak sulung and I have three other younger siblings queue lulz. Dua tiga minggu jugaklah aku fikir benda ni sebelum isi UPU, matrik memang aku apply dan dapat, PST in science.

Aku pilih untuk rebel. Partially rebellious. Kah kah. Aku lupakan impian aku nakjadi doktor, instead I put Foundation in English Language [BEN] in IIUM as my first option, baru asasi TESL UiTM. Aku minat Bahasa Inggeris, tapi aku takpernah bayangkan diri aku, sambung belajar dalam kos menjurus ke subjek ni. I love reading, I love watching movies, I adore English in a way that I had never notice. Bukannya takminat lansung. Lulz. And being in BENL, after almost one year, it arouse my interest more. Aku nakbelajar pasal semantic, pragmantic, more and more about literatures and linguistics.

Lagi satu cara aku pujuk diri aku untuk lupakan medic ialah dengan 'you are learning language, therefore you could explore more regardless subject and courses.'

Aku takpernah tahu pun pasal BENL and man, setiap kali aku kata aku course BENL, people would be like 'Oh, nakjadi cikgu ahni?' /sis menangis di penjuru/ NO! Told ya, I partially rebel. Aku pilih BENL sebab it gives me wider options dan aku taknak had-kan diri aku.

I can be a teacher if I want to.
I can be a translator - kerja dekat mahkamah ke, DBP, Institut Terjemahan ke en.
I can pursue in Human Resource later on masa dekat main campus if I decided to.
I can be a lecturer.
Speech trainer.
Clinical linguistic.
Editor. Writer. Journalist.
Newscaster (tapi suara taksedap, reject awal-awal)
Kerja dekat Astro, TV Al-Hijrah. Private companies.

You name it.
You can, and you could.

One of my teacher said this 'Kos yang pelik-pelik, yang orang takpernah dengar tu lah yang banyak untung. But then, its depend jugak, whatever course you decide to pursue in, jangan limit-kan diri kepada yang itu sahaja.'

From Science to Arts. Terjun dari satu zon walaupun takselamat sangat ke satu lagi zon yang lebih luar biasa keadaannya, memang sangaaaaaaaat memerlukan kekuatan fizikal dan mental. I have friends yang berhenti separuh jalan, yang teruskan juga dalam keterpaksaan, yang gembira dengan jalan yang mereka ambil walau naik turunnya CGPA tu meruntun jiwa. Hiks.

I am happy.
And you too, deserve to be happy.
Cewah.



Apa-apa pilihan yang ada di fikiran sekarang, fikir dan kaji kesan dan keupayaan diri sendiri. Kenapa kau pilih yang itu? Sebab nanti ada kawan? Well, I am alone here. The only one from my school doing BENL. Still survive biar banyak calar. Lulz. Minat? Good, teruskan. Keluarga? Walaupun keluarga yang suruh, dalam keterpaksaan tu mesti ada relanya diri. Percaya? Hahahaha.

Fikir.


p/s: I don't even have to bring calculator right now k (walaupun my love to Add Math macam first love lelaki kah kah)