Saturday, 30 January 2016

012: airplane


Assalammualaikum

I have been told:

'It's okay to make mistakes, there's nothing wrong with it. But, you ought to learn from your mistake.' - Madam Hayati

Being a wallflower takbest. 

To be honest, I tried to do something, for the sake of myself. I want to express more than I am able to in papers. Aku dah takrasa nak kekangkan diri aku hanya dengan pen, kertas dan aksara. Masa mula-mula, aku perasan betapa kecil dan halus suara yang keluar dari mulut aku, tapi itu langkah pertama. Perubahannya ada tapi aku masih rapuh. Memang kena sentiasa mencuba and coax my heart, telling it's okay to make mistake all over the time. 

----

'I have nothing to lose. Ibarat macam saya beri awak satu donut; awak bahagi separuh. Half of it, awak makan. The other half, awak buang.' - Sir Ata'

Analogi power T_T sis rasa nakmenangis. Aku antara manusia yang ada masanya berharap aku boleh duduk dalam bilik instead of going to class. Hahahahaha. Setakat ni terlintas tu ha ada lah sekali dua tapi takpernah pulak aku ponteng. Simply, kau merungut apa sekalipun - ni semua apart of tanggungjawab. A thing with responsibilities, you have to handle it, with care absolutely. Uhuks.




Tuesday, 19 January 2016

011: acceptence




Pintu ditolak perlahan lalu kaki melangkah masuk kedalam ruang sempit yang penuh dengan manusia dan kerusi dibelakang yang takbersusun. Masing-masing peduli dengan diri sendiri, mungkin. Beg hitam Levi aku letak atas satu kerusi kosong, sebelah tangan lagi lincah sahaja menarik kerusi lain biar membentuk satu barisan teratur.

Punggung aku labuh, botol air dalam beg dikeluarkan sebelum air kosong itu laju sahaja menuruni kerongkong. Mata mengerling pula tingkap besar disebelah; cantik pemandangan yang terpamer dari kaca besar lutsinar itu. Bangunan yang bersusun tinggi, lusuh nampak warna biru dan krim pada dindingnya namun ada sesuatu yang membuatkan ia tampak menarik.

Mata mencerun semula ke hadapan kelas biar aku jauh terperosok dibelakang. Seorang. 

'Ah, kuatkan aku sekali lagi.'

----

Assalammualaikum ._.

I have been craving to write more despite all the works which starting to pile up on my shoulder. Not to forget, the pressure. Ugh.

I want to express more, pouring my sagged emotion. Eventhough, I do enjoy solitude, at times I just felt so lonely because I had no one which I could actually talk and interact with no worries. It's not like I have been surrounded with bunch of people who favors their own small social groups and tend to ignore others outside the boundaries set by them. No, not at all. 

It just a bad feeling that I should not have felt. 
It's hard to fit in.
It's hard to feel accepted. By them or otherwise.
And I am kind of curious either did I working on to be accepted by the people or not actually.

Duh.
Fatin, to be successful, embrace the things you hates.
Inn Shaa Allah, everything would be fine.

Inn Shaa Allah, you can do it.

Just, keep trying.



Wednesday, 6 January 2016

010: path




"Work hard on something you love doing, find what makes you happy. I think if you work hard on that, then, you will be going to the right direction, you will heading the way you want to be heading." - Willy Darbyshire

Assalammualaikum

Alkisah - aku sebenarnya dahberhenti mempersoalkan sama ada aku berada di jalan yang betul-betul aku nak atau apa. Sebab, atlast aku dahmula rasa tamak nakbelajar kah kah ;-; Aku nakbelajar literature, pada masa yang sama aku nak jugak belajar linguistics ._. Aku dahmula lupa betapa campingnya aku, but yeah, don't let weakness holding you from doing something you cherish.

Minat mengatasi bakat, mohon ingat Fatin.

Dan rasa manisnya bila kau usaha untuk capai sesuatu bila kau tiada kebolehan yang naktampung kau berdiri. Lain, wa cakap lu. Hahahahaha. I am not gifted neither in writing nor in presenting myself confidently. Tapi dengan menulis, I found comfort - teruk mana sekalipun, aku pejamkan je kesalahan itu. 

Ah, itu membuatkan aku teringat dengan pensyarah yang point out my grammatical mistakes (ye, with s) bila aku tanya jawapan aku betul ke idok. Ahur, working on that sir.

Orang yang banyak jatuh ni tahu rasa sakit tau, Em. Yang belum jatuh lagi, jatuh ah sekali sekala. Eh? Takdelah, aku doakan korang gagah berdiri :D 

It's time to get your shit together.
Lulz

Dan aku rasa nak post something in regards of the course I am currently pursuing in.
Foundation In English Language [BENL]
Nanti ah. Hiks.

Adios!

Friday, 1 January 2016

009: 19


“Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu!
 
Hidup tak selalunya lawa
Tak selalunya ada pelangi
Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada
Kadang-kadang... bilamana ‘malapetaka’ tu datang, terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
Rasa macam dah tak mampu bangkit
Rasa macam dah tak mampu hela nafas
 
..." live well or hell you choose May Allah bless....” ― HlovateRooftop Rant

Assalammualaikum

Aku ada beberapa perkara yang dah terlakar dalam kepala. The list gonna keep increasing, itu aku tahu. Aku tamak hahahahaha, dan sebolehnya memang banyak benda aku nakcapai dikala waktu kudrat ni masih ada. 19 tahun, haih, taksangka dalam masa sehari umur tu boleh berubah angka.

Tapi sekali lagi, ada apa dengan angka? Sama ada kau guna kudrat dan peluang yang Allah SWT dah kurniakan kepada kau sebagai seorang manusia, tanggungjawab dan perkara seangkatan dengannya sebetulnya; sepatutnya - itu dahcukup, dengan izin Allah pastinya.

First rule, walk your talk and thought obviously. Kalau tak, apa pun takjadi kan. Ei.

Kawan aku kata, kecil langkah yang kau ambil itu pun takpe, lama-lama jadi bukit juga. Yelah-yelah. Hahahahahaha.

Fatin Azira, mohon jadi baik dengan 2016.