Saturday, 4 June 2016

021: Strangers' Comfort


Mahallah Umar 

Assalammualaikum

Aku antara manusia yang suka keluar sorang-sorang. Kalau aku keluar dengan kawan-kawan, kebiasaannya aku jadi pasif sikit. Mungkin jugak sebab aku lagi selesa nakmenapak dan buat keputusan (makan/destinasi/masa) ikut kepala sendiri. Bebas. Ceh.

Sebab tu, lone ranger freak. Pft.

Setakat ni, yang rajin keluar dengan aku, Dodol jelah. Tu pun lepas kena paksa dan di-sweet-talk oleh Dodol, ada masa dia akan budu-kan aku.

Aku taktahulah sama ada aku ni antara magnet stranger atau apa – ain’t a big deal pun. Bukan sesuatu yang selalu berlaku pada aku, but it did happened once in a while lulz. For some (weird) reason, I found comfort in their words.

Ada sekali tu aku naik bas dari universiti aku nakpi lepak MPH Midvalley (I rarely go to other place huks), jumpa sorang 2nd Year student – namanya ... aku lupa tsk, a sister. Dia tegur aku dulu. Kebiasaannya memang macam tu, heck would I approached stranger first unless they do it first – sis taksombong (eh), cuma aku pendiam (eh lagi). Perbualan dengan dia antara benda yang aku ingat sampai sekarang sebab waktu tu aku sendiri masih tergapai mencari makna akan keputusan yang aku ambil.

“Bagi orang lain mungkin dahcukup, tapi saya takrasa boleh survive. Ni sepatutnya dah last sem saya dekat sini, tapi dari menyesal nanti baik tukar sekarang je.” – Anon

Dan bila diingat balik ekspresi muka dia waktu tu, taknampak pun menyesal ke apa. Lulz, yang taktahannya bila dia kata dia mengantuk dalam kelas since tak aktif sangat. Yelah, Art students dekat sini mana bawak kalkulator pergi kelas, buat calculation apa semua – cuma dengar lecture and jotes down the note (kalau rajin hahahahaha). Lain dari kebiasaan dia.

Sister, wherever you are – himnae!

Ada lagi sorang sister aku jumpa waktu naklintas jalan pergi Cold Storage, Jaya One. Sorang-sorang, macam biasa. Waktu tu aku tengah stres, pening, rasa cam nak lempang orang semua ada ah. Berkecemuk, so aku nakpi menyesat dalam pasar raya (it works for me, waktu stress). Dia approached aku, tanya aku kos apa semua en. Then, we end-up going to Jaya One together. Dia nakbeli beg untuk pergi kelas so aku bawak jelah dekat Pop! Mind you, aku punya tahap pakar dalam Jaya One tu memang lain macam. We clicked well somehow. Sembang, taram semua topik. Bebas. Comforting at the same time. Lulz, hilang ah stres aku ritu, biar sekejap. Pada masa yang sama, ada beberapa perkara juga aku belajar. Simple gesture, such as let the guy walk past you first. Courtesy, and at the same time much more easier. Yep, that’s the word. Easier.

Tapi tu kali pertama dan terakhir aku sembang dengan dia. Jugak senior tu.

That’s how its work, strangers’ comfort.


I guess?

2 comments:

  1. stranger takut nak tegur aku sbb aku ni gaya nak ajak bergusti ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  2. @zaatira zainuddin kau muka pijak semut takmati apa yang bergustinyaaaaaaa XD

    ReplyDelete