Sunday, 6 March 2016

015: comfort zone



Assalammualaikum ._.

Dulu, waktu zaman SPM, aku ada keinginan nakbuat International Baccalaureate (IB). Tapi disebabkan aku manusia, dan salah satu flaws yang manusia ada, kita hanyalah perancang - yang menentukan jadi atau tidak rancangan tu, approval ada di atas sana. Apparently. Peliknya, aku tak kecewa pun.

Lulz.

As a Science Stream's student, I had never imagined that I would be brave enough going out from an 'environment' which I have spent years with. Aku naksambung medic, aku nakjadi gynaecologist.  Hahahaha, tapi semua tu aku terpaksa tolak tepi bila keluarga aku ask me to be a teacher instead - yang aku sebolehnya nak elak.

Sebab, satu - I do not have the talent, in teaching. Aku rasa frustrated when I can't deliver things I supposed to teach to people.

Dua, aku malas.

K, scratch that. I have the passion to teach people but I can't do it well. Aku takut aku akan rosakkan masa depan anak orang. Kalau nakjadi cikgu, aku nakjadi cikgu as how it will define the profession. Not just a mere fake teacher makan gaji sobs.

Maka, aku berhadapan dengan dua cabang. Minat atau keluarga? \
Ibu aku memang nak aku jadi doktor sebenarnya; tapi part of my other big family suruh fikir situasi keluarga, since aku anak sulung and I have three other younger siblings queue lulz. Dua tiga minggu jugaklah aku fikir benda ni sebelum isi UPU, matrik memang aku apply dan dapat, PST in science.

Aku pilih untuk rebel. Partially rebellious. Kah kah. Aku lupakan impian aku nakjadi doktor, instead I put Foundation in English Language [BEN] in IIUM as my first option, baru asasi TESL UiTM. Aku minat Bahasa Inggeris, tapi aku takpernah bayangkan diri aku, sambung belajar dalam kos menjurus ke subjek ni. I love reading, I love watching movies, I adore English in a way that I had never notice. Bukannya takminat lansung. Lulz. And being in BENL, after almost one year, it arouse my interest more. Aku nakbelajar pasal semantic, pragmantic, more and more about literatures and linguistics.

Lagi satu cara aku pujuk diri aku untuk lupakan medic ialah dengan 'you are learning language, therefore you could explore more regardless subject and courses.'

Aku takpernah tahu pun pasal BENL and man, setiap kali aku kata aku course BENL, people would be like 'Oh, nakjadi cikgu ahni?' /sis menangis di penjuru/ NO! Told ya, I partially rebel. Aku pilih BENL sebab it gives me wider options dan aku taknak had-kan diri aku.

I can be a teacher if I want to.
I can be a translator - kerja dekat mahkamah ke, DBP, Institut Terjemahan ke en.
I can pursue in Human Resource later on masa dekat main campus if I decided to.
I can be a lecturer.
Speech trainer.
Clinical linguistic.
Editor. Writer. Journalist.
Newscaster (tapi suara taksedap, reject awal-awal)
Kerja dekat Astro, TV Al-Hijrah. Private companies.

You name it.
You can, and you could.

One of my teacher said this 'Kos yang pelik-pelik, yang orang takpernah dengar tu lah yang banyak untung. But then, its depend jugak, whatever course you decide to pursue in, jangan limit-kan diri kepada yang itu sahaja.'

From Science to Arts. Terjun dari satu zon walaupun takselamat sangat ke satu lagi zon yang lebih luar biasa keadaannya, memang sangaaaaaaaat memerlukan kekuatan fizikal dan mental. I have friends yang berhenti separuh jalan, yang teruskan juga dalam keterpaksaan, yang gembira dengan jalan yang mereka ambil walau naik turunnya CGPA tu meruntun jiwa. Hiks.

I am happy.
And you too, deserve to be happy.
Cewah.



Apa-apa pilihan yang ada di fikiran sekarang, fikir dan kaji kesan dan keupayaan diri sendiri. Kenapa kau pilih yang itu? Sebab nanti ada kawan? Well, I am alone here. The only one from my school doing BENL. Still survive biar banyak calar. Lulz. Minat? Good, teruskan. Keluarga? Walaupun keluarga yang suruh, dalam keterpaksaan tu mesti ada relanya diri. Percaya? Hahahaha.

Fikir.


p/s: I don't even have to bring calculator right now k (walaupun my love to Add Math macam first love lelaki kah kah)





7 comments:

  1. akak. saya nk ambk tesl.. huhu.. it is passion to be an english teacher.. akak mintak upu asasi english ke uia? nk tnye bnyk. ad interview x time akak ambk asasi benl?

    ReplyDelete
  2. @Atikah Mansor

    i have friends yg nak jadi English teacher, and hes doing Asasi Bahasa Inggeris ._. nanti waktu degree, lepasan asasi BENL can choose either they want to pursue :

    1. Language & Literature
    2. TESL [under education department]
    3. Human Resource

    Untuk UPU, yes - apply Asasi Bahasa Inggeris UIAM :DD mari mari mari apply ~~ Kalau asasi, its either Asasi Bahasa Inggeris UIAM [BENL] takpun Asasi TESL UITM XD

    Untuk BENL, takde interview fuh fuh ._.

    ReplyDelete
  3. @Atikah Mansor

    lupa, kalau waktu degree you choose to study Language & Literature pun, u could still be a teacher, in a private school if i'm not mistaken ._.

    ReplyDelete
  4. I was a science stream student too and I always thought that I will be learning something related to chemistry but fate decided that science is not for me and now I'm doing linguistic lol

    ReplyDelete
  5. @nurul rasya riggggggggggght? life is so upredictable, in an unique way lulz

    ReplyDelete
  6. Saya pon terpaksa lupakan science. Huhuhu. Anyway goodluck to you.

    ReplyDelete