Monday, 28 December 2015

008: 2015



Assalammualaikum peeps, flowers and sunshine!

2015.
To be honest, it is quite significant year for me. 
I have dealt with SPM, making decision for the course I would like to pursue in and of course dealing with the fact I am no longer in my comfort zone.

Yeah, arts and no more familiar face.
For awhile, ofcourse.

Despite all that, I am quite over the moon as I have been able to do few things which I secretly wished for back years ago. And not to mention, things which I had believe I won’t able to survive through, I had turned the table and prove it to myself. I can do it, though I kind a doing it quite sloppily. Wait... Is that even a word?

Uhur.

Another thing I had come to acknowledge is things which we always assume as a discrimination towards one, for example; Language Students should be really good in Grammar, lulz - well we should not considered it as an only discrimination. It’s called, expectation and the thing with expectation, we ought to live with it. 

Hook or crook.


Thursday, 24 December 2015

007: posmen



"Apa ni?" Dia angkat kening sebelah. Selamba kotak bersaiz sederhana itu ditarik buka.

"Letters? Kau naksuruh aku buat apa?" Dia turun dari tembok yang didudukinya tadi. Pandangan betul-betul ke arah aku, meminta jawapan. Tangannya dahmula menyelongkar sampul surat berbagai warna dalam kotak tersebut, dahberkurun rasanya benda tu bertapak dalam kotak itu. Tapi tidak pula dia buka lembaran tersebut.

Aku masih senyap, taktahu nakjawab apa sebenarnya.

"Wei." Lagi. Sampul surat yang dikeluarkan tadi diselit masuk semula ke tempatnya. Pandangannya kian lembut, seolah memujuk aku menuturkan jawapan yang dia tunggu.

"Er, aku taktahu." Kesat rasanya tatkala ini. Taksedar, aku melangkah setapak kebelakang.

"Aku postmen je." Sambung aku datar. Fail kertas makin erat aku peluk. Kasut Converse yang tersorok dek kain baju kurung yang melabuh nampaknya lebih menarik perhatian tatkala ini.

"Seriously?"

"Dahlama kau buat kerja ni?" Ada sarkastik dalam nadanya. Kotak tadi ditolak ke arah aku.

"Kau bukan posmen sesiapapun."

Aku angkat pandangan, sedari tadi sekadar menekur lantai. Baru perasan yang dia dahtukar gaya rambutnya. Makin pendek, makin kemas.

"I'm doing it for fun." Tipu.

Dia diam.

"Really Meen?"

Jam aku kerling sekilas.

"Sorry, I got to go. Bio." Tipu lagi. Berpaling dan terus pergi dari tempat tadi.

Takpe, demi nakjaga hati aku.




Saturday, 19 December 2015

006: courage


Assalammualaikum

Aku takut dengan kucing.
Tapi aku okay je kalau kucing tu datang dekat dengan aku. Tidur atas katil aku. Bagi makan dekat kucing pun takde masalah.

Tu kira takut ke?
Aku taktakut dengan existence dia.
Takut aku, hanya untuk pegang that tiny little creature.
Takut dia cakar. Tulang dia patah ke apa?

Takut apa yang jadi dekat dia. Takut juga apa yang akan jadi dekat aku.
Lulz.

"Alah pegang jelah." - Z
"Taknak, aku takut weih!"

Mungkin, satu hari nanti - aku akan dapat pegang kucing.
Well, first thing first kena muster the courage.

Haih.
Long way.

p/s: ye dekat mahallah aku banyak kucing comel ;; setiap level hado bak hang