Saturday, 28 November 2015

005: Peluang


@cfsiiumpj

Assalammualaikum ;-;

Kau tahu, bila mata dan hati selalu dibundarkan dengan rasa negatif - kau takmampu naknampak peluang yang sebenarnya dah terhidang depan mata. Lulz. Mungkin sebab selalu sangat pejam mata dan telan apa yang dahterhidang instead of bertafakkur [contemplate] regarding the situation. Pemalas sangat.

Mungkin sekali sekala, mata sesepet mana sekalipun mata kita tu, kena cuba buka. Takpun atleast jeling sekali dua biar kau dapat grasp the situation walaupun bukan secara menyeluruh supaya perlahan-lahan takdelah kau jadi terlalu kabur dan bias when it comes to visualize certain situation. It could hinder ones rational. Being bias is one of the barriers in critical thinking ahar /tetiba masuk thinking skill/

HAHAHAHA.
K, lusa ai nak exam :)
May Allah Ease, mohon niat nakcari ilmu tu taklari.





Thursday, 19 November 2015

004: Cari



“Kenapa kau selalu ikut je aku?”

Aku angkat kening, “Apa dia?”

“Takde, kau selalu –” Dia pandang aku dua tiga saat.

“Takpelah.”

“Tsk.” Aku dengar, jelas. Tapi maksud yang sebenanrya cuba disampaikan dari susunan ayatnya buat aku keliru untuk menafsir. Maka, aku biar.

Macam yang selalu aku buat.

----

Aku teringat dulu waktu mula-mula kelas, kitorang kena buat satu esei pasal diri sendiri. Remeh, leceh, macam budak-budak; people might say. Tapi apa yang mengitar dalam kepala aku sepanjang tulis esei tu, benda yang pensyarah aku sendiri kata "To think out of the box, you need to know the box first."

Interpretasi aku?

Aku itu kotak.
Simboliknya begitu.

Aku rasa aku kenal diri aku more than anyone else, well, should have. Dua tiga hari ni buat aku fikir balik, dengan keadaan sekeliling yang mengasak emosi dan rasional aku untuk timbang tara semula apa yang sebenarnya karakter 'aku' yang menjadikan aku.

Bila balik dari latihan silat semalam, berjalan ke perpustakaan untuk diskusi projek Thinking Skills pagi tadi - itu beri ruang untuk aku clear-kan minda aku. Aku sedar betapa aku mula hilang passion  untuk buat sesuatu yang aku sebenarnya enjoy while in the process of making it. Betapa dulu aku sangat passionate when it comes to writing, reading books [a stack of it] and even graphic making.

Sekarang, aku rasa aku perlu cari semula apa yang dahhilang.
Bagaimana?

Idk.
Kita cari jalan.

Tuesday, 3 November 2015

003: its November!



Assalammualaikum ;-;

Bila masuk November, bermaksud kelas dahbermula secara rasmi untuk pelajar sastera dan ya pelajar dari kos lain yang sambung Semester Pendek ;-; Lulz, it's looks so weird up there but yeah. Care, not.

First impression? Idk, it nerve wrecking when you have to deal with Public Speaking, Islamic Revealed Knowledge and Thinking Skill in 1 and half month instead of four. It didn't sounds good for me. A pile workload, is a promise, apparently.

Midterm exam is coming another three weeks. 

IRK sounds so coooool and fun, and heck full of reading historical chapters, memorising the quranic verse. Bila lagi kan? 

And I am nervous with Public Speaking because uhuks poor speaking skills in mine. I do understand that this is still a part of learning process but when your lecturers kindly said, "I won't give leeway to BENL students." *cough* *cough* 

It can't be help it.
Lulz.

I just have to do better and as practise what always been said by my previous RKA's lecturer "You need to try very hard." and "You need to give justice to yourself." People could push you hard sometimes - and it feels like you're gonna break into pieces, ashes maybe because we, ourself tends to think that kind of act is actually a tortures to your independent souls yada yada, but then again, these people are the one who sort of tryying to install a new programme in you. 

And un-install the useless one.
Aha.

I used to be really afraid when I have to talk infront lulz I can't said I ain't longer like that XD I still do, tapi takde macam dulu, Den pernah kena tegur dengan lecturer sebab bila present fokus mata hanya pada kelompok perempuan, lulz, it's funny. Man, I miss that guy a lot.

Haih, Fatin mohon tabah hadapi cabaran nakgali ilmu. Takdelah orang kata, kos yang kau amik ni kos lekeh disebabkan pelajarnya sendiri lah.
"Well, looks like you guys gonna have hard time with me." 
Hello, November! May Allah ease everything :)
Allah, yuftah alaikum.