Monday, 28 December 2015

008: 2015



Assalammualaikum peeps, flowers and sunshine!

2015.
To be honest, it is quite significant year for me. 
I have dealt with SPM, making decision for the course I would like to pursue in and of course dealing with the fact I am no longer in my comfort zone.

Yeah, arts and no more familiar face.
For awhile, ofcourse.

Despite all that, I am quite over the moon as I have been able to do few things which I secretly wished for back years ago. And not to mention, things which I had believe I won’t able to survive through, I had turned the table and prove it to myself. I can do it, though I kind a doing it quite sloppily. Wait... Is that even a word?

Uhur.

Another thing I had come to acknowledge is things which we always assume as a discrimination towards one, for example; Language Students should be really good in Grammar, lulz - well we should not considered it as an only discrimination. It’s called, expectation and the thing with expectation, we ought to live with it. 

Hook or crook.


Thursday, 24 December 2015

007: posmen



"Apa ni?" Dia angkat kening sebelah. Selamba kotak bersaiz sederhana itu ditarik buka.

"Letters? Kau naksuruh aku buat apa?" Dia turun dari tembok yang didudukinya tadi. Pandangan betul-betul ke arah aku, meminta jawapan. Tangannya dahmula menyelongkar sampul surat berbagai warna dalam kotak tersebut, dahberkurun rasanya benda tu bertapak dalam kotak itu. Tapi tidak pula dia buka lembaran tersebut.

Aku masih senyap, taktahu nakjawab apa sebenarnya.

"Wei." Lagi. Sampul surat yang dikeluarkan tadi diselit masuk semula ke tempatnya. Pandangannya kian lembut, seolah memujuk aku menuturkan jawapan yang dia tunggu.

"Er, aku taktahu." Kesat rasanya tatkala ini. Taksedar, aku melangkah setapak kebelakang.

"Aku postmen je." Sambung aku datar. Fail kertas makin erat aku peluk. Kasut Converse yang tersorok dek kain baju kurung yang melabuh nampaknya lebih menarik perhatian tatkala ini.

"Seriously?"

"Dahlama kau buat kerja ni?" Ada sarkastik dalam nadanya. Kotak tadi ditolak ke arah aku.

"Kau bukan posmen sesiapapun."

Aku angkat pandangan, sedari tadi sekadar menekur lantai. Baru perasan yang dia dahtukar gaya rambutnya. Makin pendek, makin kemas.

"I'm doing it for fun." Tipu.

Dia diam.

"Really Meen?"

Jam aku kerling sekilas.

"Sorry, I got to go. Bio." Tipu lagi. Berpaling dan terus pergi dari tempat tadi.

Takpe, demi nakjaga hati aku.




Saturday, 19 December 2015

006: courage


Assalammualaikum

Aku takut dengan kucing.
Tapi aku okay je kalau kucing tu datang dekat dengan aku. Tidur atas katil aku. Bagi makan dekat kucing pun takde masalah.

Tu kira takut ke?
Aku taktakut dengan existence dia.
Takut aku, hanya untuk pegang that tiny little creature.
Takut dia cakar. Tulang dia patah ke apa?

Takut apa yang jadi dekat dia. Takut juga apa yang akan jadi dekat aku.
Lulz.

"Alah pegang jelah." - Z
"Taknak, aku takut weih!"

Mungkin, satu hari nanti - aku akan dapat pegang kucing.
Well, first thing first kena muster the courage.

Haih.
Long way.

p/s: ye dekat mahallah aku banyak kucing comel ;; setiap level hado bak hang

Saturday, 28 November 2015

005: Peluang


@cfsiiumpj

Assalammualaikum ;-;

Kau tahu, bila mata dan hati selalu dibundarkan dengan rasa negatif - kau takmampu naknampak peluang yang sebenarnya dah terhidang depan mata. Lulz. Mungkin sebab selalu sangat pejam mata dan telan apa yang dahterhidang instead of bertafakkur [contemplate] regarding the situation. Pemalas sangat.

Mungkin sekali sekala, mata sesepet mana sekalipun mata kita tu, kena cuba buka. Takpun atleast jeling sekali dua biar kau dapat grasp the situation walaupun bukan secara menyeluruh supaya perlahan-lahan takdelah kau jadi terlalu kabur dan bias when it comes to visualize certain situation. It could hinder ones rational. Being bias is one of the barriers in critical thinking ahar /tetiba masuk thinking skill/

HAHAHAHA.
K, lusa ai nak exam :)
May Allah Ease, mohon niat nakcari ilmu tu taklari.





Thursday, 19 November 2015

004: Cari



“Kenapa kau selalu ikut je aku?”

Aku angkat kening, “Apa dia?”

“Takde, kau selalu –” Dia pandang aku dua tiga saat.

“Takpelah.”

“Tsk.” Aku dengar, jelas. Tapi maksud yang sebenanrya cuba disampaikan dari susunan ayatnya buat aku keliru untuk menafsir. Maka, aku biar.

Macam yang selalu aku buat.

----

Aku teringat dulu waktu mula-mula kelas, kitorang kena buat satu esei pasal diri sendiri. Remeh, leceh, macam budak-budak; people might say. Tapi apa yang mengitar dalam kepala aku sepanjang tulis esei tu, benda yang pensyarah aku sendiri kata "To think out of the box, you need to know the box first."

Interpretasi aku?

Aku itu kotak.
Simboliknya begitu.

Aku rasa aku kenal diri aku more than anyone else, well, should have. Dua tiga hari ni buat aku fikir balik, dengan keadaan sekeliling yang mengasak emosi dan rasional aku untuk timbang tara semula apa yang sebenarnya karakter 'aku' yang menjadikan aku.

Bila balik dari latihan silat semalam, berjalan ke perpustakaan untuk diskusi projek Thinking Skills pagi tadi - itu beri ruang untuk aku clear-kan minda aku. Aku sedar betapa aku mula hilang passion  untuk buat sesuatu yang aku sebenarnya enjoy while in the process of making it. Betapa dulu aku sangat passionate when it comes to writing, reading books [a stack of it] and even graphic making.

Sekarang, aku rasa aku perlu cari semula apa yang dahhilang.
Bagaimana?

Idk.
Kita cari jalan.

Tuesday, 3 November 2015

003: its November!



Assalammualaikum ;-;

Bila masuk November, bermaksud kelas dahbermula secara rasmi untuk pelajar sastera dan ya pelajar dari kos lain yang sambung Semester Pendek ;-; Lulz, it's looks so weird up there but yeah. Care, not.

First impression? Idk, it nerve wrecking when you have to deal with Public Speaking, Islamic Revealed Knowledge and Thinking Skill in 1 and half month instead of four. It didn't sounds good for me. A pile workload, is a promise, apparently.

Midterm exam is coming another three weeks. 

IRK sounds so coooool and fun, and heck full of reading historical chapters, memorising the quranic verse. Bila lagi kan? 

And I am nervous with Public Speaking because uhuks poor speaking skills in mine. I do understand that this is still a part of learning process but when your lecturers kindly said, "I won't give leeway to BENL students." *cough* *cough* 

It can't be help it.
Lulz.

I just have to do better and as practise what always been said by my previous RKA's lecturer "You need to try very hard." and "You need to give justice to yourself." People could push you hard sometimes - and it feels like you're gonna break into pieces, ashes maybe because we, ourself tends to think that kind of act is actually a tortures to your independent souls yada yada, but then again, these people are the one who sort of tryying to install a new programme in you. 

And un-install the useless one.
Aha.

I used to be really afraid when I have to talk infront lulz I can't said I ain't longer like that XD I still do, tapi takde macam dulu, Den pernah kena tegur dengan lecturer sebab bila present fokus mata hanya pada kelompok perempuan, lulz, it's funny. Man, I miss that guy a lot.

Haih, Fatin mohon tabah hadapi cabaran nakgali ilmu. Takdelah orang kata, kos yang kau amik ni kos lekeh disebabkan pelajarnya sendiri lah.
"Well, looks like you guys gonna have hard time with me." 
Hello, November! May Allah ease everything :)
Allah, yuftah alaikum.

Saturday, 24 October 2015

002 : rant

Assalammualaikum ._.

Bila aku kembali menulis selepas beberapa lama berhenti dari post sebarang entri setiap minggu, aku mula fikir semula satu benda;

Apa yang aku rant(s) selama ni?

Lulz.
Aku takrasa apa yang aku dulu selalu rasa. Adakah ini bermakna aku dah membesar jadi manusia yang dah memakan segala emosi? Adakah aku sebenarnya sudah matang? Dewasa? /muntah darah/ Lulz, even adults do have emotions. Dimana dah aku sumbang segala emosi yang macam taknak pergi dulu - yang macam beban? Aku terfikir, masih memikir.

Again. Entah kenapa, aku sebolehnya cuba taknak menyentuh sangat isu lepas bila bercakap dengan orang-orang yang aku pernah kenal which they kinda resurface back after such a long time yang buat aku bercakap ni ;-;

"Kau ingat lagi?" - J

I guess, as long as it's a good memories - why not? People grown-up, their thought and ways of thinking changed - and yeah you got no hold of that :) Sekarang, aku rasa macam adik kecik yang bercakap dengan senior, dengan mereka yang sedang work on their dream. You somehow get inspired by them, and it's good when you have someone who you can always refer to.




Saturday, 10 October 2015

001:


Assalammualaikum ._.

I don't even know if I do have to type the magic word - been a long time. Yeah, sure it does.

I have completed my first semester in foundation studies. In the midst of still not believing that I did actually choose this path instead of the mainstream one uhuks. Surely, being a BENL's student doesn't sound as grand as title held by science stream-ers (?) or other arts programmes. It's depend on how you mentally viewing all this situations.

The process of adapting my ownself from things I had previously ate, drank, live with aren't easy to be honest. I used to literally drunk from reading and memorise all the facts during my upper form. Lulz. Now, the focus are on skills because skills aren't built in a day.

"Aku still taktahu kenapa aku pilih BEN instead of science stream's. Tapi, apa yang aku nampak bila jadi student BEN - dunia ni lagi luas peluangnya, bukan hanya fokus pada sains je" - E.

I still get nervous whenever I am jaded in situation which required me to speak in English, even among BENLs. It just doesn't came out fluently as it supposed to be. Funny thing is I did came into that extent where I refuse to call my ownself a BENLs because of those flaws that I had. Lulz.However, I am having fun.

"Cari kelebihan kamu. Bila kamu jumpa kelebihan kamu, kamu semua takperlu spent banyak effort pun untuk score." - Sir Tazrin.
Approved. Ha ha ha.
I am more relax compared to before.
I still can sleep, talk, read novels and write.

Feel free to know more about my course here!
or you can always contact me :)